2 Mayıs 2013 Perşembe

BEBEKLERDE KIZIL


BEBEKLERDE KIZIL




Kızıl Hastalığı (Hemolitik Streptokok) Nedir?


Boğazda yerleşip tüm vücutta döküntülerle ilerleyen, kalbi etkileyebilen eklem romatizması (akut romantizmal ateş), böbrekte yetmezliğe sebep olabilen (akut glomerulonefrit) tehlikeli sonuçları açısından dikkate değer ateşli bir hastalıktır.

Bebeklerde Kızıl Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Etken B hemolitik streptokok’tur. Solunum yolu ile bulaşır. 3 – 10 yaş arası daha sık görülür. 2 – 7 günlük kuluçka süresini takiben ani yüksek ateşle başlar, çoğunlukla titreme kusma, boğaz, baş ağrısı, halsizlik ve yutmada güçlük vardır. Dilin üzerinde beyaz bir tabaka oluşur ve 3 – 4 gün sonra soyulur ve daha da kırmızı bir dil görünümü vardır. Bu çiçek dili olarak bilinir ve kızıl için tipiktir. 1 gün sonra yüzden, boyundan tüm vücuda yayılan vişne kırmızısı kızıl döküntüsü vardır, ağız ve çevresi soluktur, bu soluk bölge de kızıla özgüdür. Ateş 1 haftanın ardından düşmeye başlar ve döküntüler soyulmaya ve pullanmaya başlar ve kaybolur.

Bebeklerde Kızıl Hastalığı Tedavisi Nasıldır?
Etken streptokok bakterisi olduğu için tedavi de penisilin ve türevi ilaçlarla olmalıdır. Erken ve etkin tedavi hastalığın kalp ve böbrekle ilgili komplikasyon olasılığını belirgin ölçüde azaltacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder